top of page

Smart Home: Ghid complet pentru începători

Actualizată în: 12 mar. 2022


Ai ajuns aici pentru că ești tentat să începi construcția unui sistem de casă inteligentă, fie pentru că ai văzut la prieteni, fie pentru că te pasionează inovația și tehnologia și citești destul de mult astfel de subiecte.


Dacă ești la început de drum, cu siguranță te-ai lovit de lipsa de informație centralizată și de multitudinea de brand-uri, sisteme și ecosisteme disponibile pe piață și nu știi de unde să începi.


Vom încerca, prin acest material, să-ți simplificăm informația și să-ți facem subiectul mai clar pentru a lua deciziile potrivite pentru viitoarea ta casă inteligentă.


Ce este o casă inteligentă?


O casă inteligentă este acea locuință în care dispozitive tehnologice lucrează și comunică împreună prin automatizări pentru a aduce locatarului confort, siguranță, buna dispoziție, timp și consum redus al energiei.


Într-o casă inteligentă, efortul depus de către locatar pentru a controla device-urile trebuie să fie minim, acestea fiind setate și automatizate astfel încât să se suprapună peste obiceiurile și rutinele zilnice ale acestuia. Intervenția asupra sistemului, atunci când este realizată, se va face cu ușurință și nu va presupune un efort ridicat.


Ce NU este o casă inteligentă?


Este total greșit să crezi că doar controlul de pe telefon a unor dispozitive precum becuri sau prize smart presupune că ai o casă inteligentă.


Atât timp cât dispozitivele nu comunică unele cu altele prin automatizări care să-ți facă viața mai simplă, iar tu ești cel care le controlează individual, fiecare dispozitiv prin aplicația sa, locuința ta este doar la început de drum pentru a putea fi numită Smart Home. Aici intervine viziunea arhitectului smart home care, în funcție de necesitățile și bugetul tău, va propune un ecosistem integrat.


De unde pornesc?


Pasul 1 - Pe cablu si wireless?


Trebuie să știi, în primă fază, că există două variante principale prin care se poate construi o casă inteligentă. Foarte simplificat, putem vorbi despre sisteme cablate (KNX, Loxone, etc), sau sisteme wireless.


Sistemele cablate se pot realiza doar atunci când te afli într-o fază incipientă a construcției casei. Proiectul pentru acest pas se realizează similar cu un proiect arhitectural, iar cablajele se vor trasa conform unui plan electric. Bugetul pentru un astfel de sistem este semnificativ mai mare, iar opțiunile de upgrade ulterior cu noi dispozitive sunt limitate.


Sistemele wireless, adică fără fir, se pot realiza de principiu în orice fază. La baza acestui sistem se utilizează diverse protocoale de comunicare inter-device-uri, precum: ZigBee, Z-Wave, Radio Frequency, Matter, Bluetooth Low Energy, WiFi, etc. Beneficiul acestui sistem este că se bucură de modularitate - poți oricând adăuga dispozitive noi, este foarte flexibil din punct de vedere upgrade-uri hardware, oferă o gamă largă de opțiuni și brand-uri globale de renume.


Pasul 2 - Ce vreau să automatizez?


Presupunem, de la acest pas și mai departe, că ai ales varianta wireless, care îți oferă o libertate mai mare în a alege ce îți dorești să automatizezi în acest moment, oricând fiind posibilă adăugarea de noi categorii smart home sau device-uri în ecosistem.


Dacă ai ales varianta sistemului cablat, va trebui să iei o decizie fermă de la început. Ce îngropi în pereți, așa va rămâne. Vom detalia subiectul sistemelor cablate într-un material ulterior.


Așadar, poți face totul odată, și în varianta fără cabluri, sau poți începe automatizarea pe categorii, gradual. Mai jos îți voi prezenta succint principalele categorii de automatizări pe care le poți avea în propria locuință.


ILUMINAT SMART

Iluminatul inteligent este una dintre cele mai des accesate categorii, având în vedere simplitatea utilizării și efectul pe care îl generează. Cea mai eficientă variantă din punct de vedere al utilizării ulterioare dar și al bugetului este să apelezi la intrerupătoare inteligente, ideal care să comunice prin sistem ZigBee (sistem de comunicații avansat care permite adăugarea unui număr mare de dispozitive, fără ca legătura dintre ele să fie întreruptă).


Alternativa este să apelezi la becuri smart, însă te vei lovi de indisponibilitatea unor becuri cu fasung special pentru anumite corpuri de iluminat atipice și de costuri mult mai ridicate. Mai mult decât atât, atunci când ai acționa întrerupătorul normal pentru a stinge lumina, becurile ne mai fiind alimentate, nu vor mai putea fi controlate prin sistemul Smart Home.


Ce beneficii îți aduce iluminatul smart?

  • când pleci de acasă, lumina se stinge automat

  • consum redus - poți folosi senzori de mișcare în baie sau bucătărie

  • confort - stingi sau aprinzi lumina prin telefon sau cu ajutorul asistenților vocali

  • siguranță - programezi aprinderea luminii la anumite intervale de timp chiar și când nu ești acasă, astfel încât să descurajezi o eventuală efracție.

Echipamente și buget

  • experții TechCuisine Smart Home recomandă întrerupătoarele smart Aqara, simple sau duble

  • pentru un apartament de 2 camere, bugetul estimat este de 120-200 eur (diferă în funcție de nr. exact de întrerupătoare)


PRIZE SMART

Prizele inteligente au rolul de a controla anumiți consumatori non-smart precum: calorifer electric, TV, lămpi, benzi led și/sau a monitoriza consumul acestora.


Ce beneficii îți aduc prizele smart?

  • transformi o lampă de citit sau de veghe non-smart în smart

  • poți automatiza un calorifer electric astfel încât să îți pornească doar atunci când un senzor smart de temperatură cere căldură, sau să îl oprească automat atunci când pleci de acasă

  • poți opri toți consumatorii pasivi precum TV, cuptoare, în timpul nopții pentru a reduce consumul

Echipamente și buget


AUTOMATIZARE ÎNCĂLZIRE ȘI RĂCIRE

Subiectul automatizării încălzirii este unul amplu și este explicat pe larg în acest articol.


Pe scurt, cel mai probabil te încadrezi într-una dintre situațiile de mai jos. Fiecare dintre ele are o soluție diferită pentru automatizare, fiecare fiind explicată pe larg în articolul dedicat de mai sus


  • încălzire la comun, centralizată pe bloc sau oraș

  • centrală termică proprie, încălzire prin radiatoare

  • centrală termică proprie, încălzire prin pardoseală


Ce beneficii îți aduce automatizarea climatizării?

  • confort termic

  • consum redus de gaze și/sau curent electric

Echipamente și buget

  • experții TechCuisine Smart Home recomandă echipamentele Tado, Netatmo și Salus pentru a fi utilizate în automatizarea sistemelor de încălzire/răcire.

  • pentru control AC automatizat, recomandam Tado Smart AC.

  • pentru un apartament de 2 camere cu încălzire prin centrală termică si radiatoare, bugetul estimativ este de 400 euro.


ACCES ÎN LOCUINȚĂ

Accesul într-o locuință smart se face cu ajutorul unor dispozitive denumite generic încuietori inteligente (sau yale smart) și/sau video-sonerie sau vizor inteligent. Accesul se va putea face prin cod PIN, telefon, cheie clasică (ca variantă de back-up) sau amprentă.


Ce beneficii îți aduce automatizarea accesului?

  • scapi de chei

  • siguranță: știi sigur dacă ușa este închisă atunci când ești plecat de acasă

  • acces rapid pentru curieri, firmă de curățenie, bonă, musafiri

Echipamente și buget

  • recomandăm încuietorile inteligente de la Yale Linus, Nuki sau Tedee

  • cea mai eficientă video-sonerie smart home testată este Netatmo Video Doorbell

  • dacă deții garaj, recomandăm releul inteligent pentru deschiderea garajului de la Meross.

  • investiția se ridică la aproximativ 350 eur pentru încuietoarea inteligentă și 300 eur pentru video-sonerie smart.


SIGURANȚA CASEI

Siguranța casei este unul dintre cele mai importante subiecte atunci când concepem un sistem inteligent. Principalele aspecte pe care le luam în considerare sunt sistemele:

  • anti-inundație: apa va fi oprită automat când sunt detectate scurgeri

  • anti-incendiu: primești alertă când este sesizat fum

  • anti-efracție: primești alertă, pornește sirena.


Ce beneficii îți aduc sistemele de siguranță a casei automate?

  • scapi de griji atunci când ești plecat de acasă, la birou sau în concediu

  • îți protejezi locuința și pe cei dragi

Echipamente și buget

  • sistem anti-inundație complet, Aqara, aproximativ 170 eur

  • sistem anti-efracție interior: cameră de supraveghere cu face recognition, sirenă, tag-uri pentru ușă și ferestre, Netatmo, aproximativ 360 eur

  • cameră de supraveghere cu lampă LED și sirenă pentru exterior, Netatmo, 340 eur

  • sistem anti-incendiu și monoxid de carbon, Netatmo, aproximativ 180 eur


AUTOMATIZARE DRAPERII, PERDELE ȘI JALUZELE

Poate nu este un subiect la care te-ai gândit până acum, însă și draperiile pot fi automatizate astfel încât să te trezească blând dimineața sau să-ți ofere intimitate noaptea, totul fiind pe pilot automat


Ce beneficii îți aduc sistemele pentru automatizarea draperiilor?

  • trezire naturală

  • intimitate

  • confort

Echipamente și buget

  • în funcție de tipul de șină și de draperii sau jaluzele (interioare, exterioare), există roboți și întrerupătoare care le pot automatiza în baza unor scenarii. Echipamentele recomandate de către experții Tech Cuisine Smart Home, aici

  • buget estimativ pentru un apartament cu 2 camere cu draperii clasice: 400 eur.


SONORIZARE SMART INTEGRATĂ

Sonorizarea este importantă pentru mulți dintre noi. Unul dintre cele mai complexe brand-uri de sonorizare inteligenta multi-room pe care ți-l putem propune este Sonos.


Cu ajutorul unui astfel de sistem, vei putea impresiona musafirii cu sunet care înconjoară casa, din orice cameră.


Poți seta ca scenariu ca atunci când ajungi acasă, muzica ta preferată să te aștepte în surdină, și să se închidă atunci când sistemul primește comandă vocală de la tine.


AUTOMATIZARE CURĂȚENIE

Da, și curățenia poate fi automatizată. Nu complet, însă atât cât ne permite tehnologia în acest moment cu ajutorul roboților aspirator, mop sau roboților care curăță geamurile.


Ce beneficii îți aduc sistemele curățenie automată?

  • totul se întâmplă când ești plecat de acasă, fără sa te deranjeze aspiratorul

  • nu mai ai bătăi de cap cu aspiratoare grele

  • ai mereu curat

Echipamente și buget

  • experții noștri recomandă gama de roboți aspirator și mop de la iRobot, iar pentru curățirea geamurilor, robotul de la Tellur.


Pasul 3 - Cum voi controla sistemul?


Pentru automatizarea si controlul sistemului smart home vom integra toate echipamentele într-un singur ecosistem, astfel încât acestea să comunice între ele prin automatizări, chiar dacă vin de la brand-uri diferite.


Unul dintre cele mai stabile și complete ecosisteme Smart Home este Apple HomeKit. Astfel, automatizarea se va putea face prin intermediul unui Hub local (Apple TV sau Homepod), indiferent dacă ești utilizator de iPhone sau ești fan Android.



Pentru interfața de control sau asistență vocală, poți folosi oricare dintre variantele de la cei 3 mari giganți:

  • Apple - Siri și aplicația HomeKit (prin telefon, tabletă, HomePod)

  • Google Home (telefon, Home Hub sau Hub Mini)

  • Amazon Alexa (prin aplicație, tabletă sau Amazon Mini).


Pasul 4 - Ce automatizări voi folosi?


În funcție de rutina ta zilnică, se vor putea crea automatizări care să îți facă viața mai ușoară și plăcută în propria locuință.


Îți oferim spre inspirație un material care descrie o zi perfectă într-o locuință smart home, aici.


Ce brand-uri recomandăm?


Cu o experiență de 10 ani în industria de Smart Home și după multe ore de testat diverse brand-uri, experții Tech Cuisine recomandă prudență în utilizarea și alegerea brand-urilor de soluții smart existente pe piață. În ultimii ani, industria a luat avânt și există o sumedenie de noi brand-uri comercializate global.


Recomandăm cu tărie brand-uri care sunt compatibile cu cele mai importante platforme Smart Home existente: Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Smarthings.


Printre cei mai importanți producători de soluții Smart ce pot fi integrate cu succes într-o locuință cu sisteme wireless, amintim:


  • Tado - control climatizare, RF

  • Netatmo Legrand - control climatizare, stații meteo, sisteme anti-efracție, WiFi, RF

  • Aqara - ecosistem complet Smart Home, Zigbee

  • Meross - ecosistem complet Smart Home, WiFi

  • Eve Home - ecosistem complet Smart Home, Bluetooth, exclusiv Apple HomeKit

  • Nuki - încuietori inteligente, Bluetooth

  • Yale Linus - încuietori inteligente, Bluetooth

  • Tedee - încuietori inteligente, Bluetooth

  • iRobot - roboți aspirator și mop

  • SwitchBot - roboți control draperii și perdele, Bluetooth

  • Nanoleaf - sisteme iluminat decorativ, WiFi

  • Philips Hue - sisteme iluminat decorativ

  • Sonos - sisteme sonorizare smart multi-room


Îți sunt încă aspecte neclare? Contactează-ne și te ajutăm să construiești casa inteligentă ideală cu cele mai bune echipamente existente pe piață și care să se încadreze în bugetul tău actual.



PS: Toate brand-urile recomandate în material, dar și altele pe care le vei putea descoperi pe website-ul nostru au fost atent selectate și testate în condiții de stress. Este priomordial pentru noi să putem oferi clienților noștri cele mai bune și eficiente dispozitive de pe piață.

2.119 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page