top of page

[Tado Review] Folosesc termostatul Tado de 5 ani. Cum mă ajută concret?

Actualizată în: 1 sept. 2023


Se împlinesc 5 ani de când folosesc Tado pentru controlul încălzirii iarna, dar și pentru controlul aparatului de AC pe timp de vara.


Am descoperit sistemul după mult research și multe comparații între diverse sisteme, pe când încă locuiam cu chirie și eram nevoit să mă trezesc în toiul nopții, transpirat, să opresc robinetul de la calorifer sau să deschid puțin fereastra pentru a răcori. Dacă opream robinetul, dimineața mă trezeam tremurând. Așadar, nevoia era clară pentru automatizarea încălzirii.


Devenise atât de supărător acest disconfort termic încât clar trebuia identificată o soluție smart tech.


Pe vremea aceea locuiam într-un apartament cu 2 camere, iar încălzirea era cumva la comun, cu centrală termică proprie a blocului unde locuiam. Așadar aveam practic nevoie de doar 2 robineți inteligenți, pentru dormitor și living.


Am achiziționat pachetul care conține doar capete termostatice si bridge.

Sistemul are nevoie și de bridge care se conectează prin cablu UTP la router, care apoi ajută fiecare device din apartament să comunice cu internetul pentru a controla sistemul și de pe telefon oriunde te-ai afla.


Montaj și instalare


Pentru a le monta și a funcționa a fost nevoie să schimb robineții caloriferelor, din simpli în cei termostatabili (sunt 2 sisteme total diferite), însa procesul a fost relativ simplu și foarte puțin costisitor. Un robinet termostatabil costă aproximativ 40-50 lei la Romstal. Dacă ai deja robineți termostatabili (trimite o poză la TechCuisine și te vor ajuta) nu este nevoie să mai schimbi nimic, ci doar să aplici foarte simplu noul cap de robinet de la Tado care doar se înfiletează pe robinetul actual.


Instalarea este intuitivă, la fel și aplicația unde poți seta anumite temperaturi pe anumite intervale de timp sau de zi, în funcție de obiceiurile tale de trai.


Mai mult decât atât, atunci când pleci de acasă și aplicația vede acest lucru (aplicația se instalează pe telefoanele tuturor membrilor familiei), sistemul oprește automat încălzirea. O redeschide când ești la aproximativ 2-3km înapoi aproape de casă astfel încât când ajungi să găsești deja o temperatură optimă.


După ce m-am mutat la un apartament propriu și mai mare, cu centrala termică proprie, am făcut practic upgrade sistemului, achiziționând și Wireless Receiver-ul, care este de fapt un releu care pornește sau oprește încălzirea din centrală atunci când un robinet termostatabil smart sau un termostat de cameră o cere. O oprește atunci când ultimul device spune STOP, nu mai vreau căldura.



Principalele beneficii ale achiziționării unui sistem care controlează automat încălzirea și răcirea locuinței tale constau în eficientizarea consumului de gaze și energie electrică dar și în sporirea confortului și eficienței celor două procese.


Termostat tradițional vs Termostat Smart


Un termostat tradițional pentru centrala termică poate fi poziționat doar într-o singură încăpere și setat în intervale orare la anumite temperaturi. Problemele apar în special pe timpul nopții. Dacă termostatul este amplasat în living, dormitorul se încălzește mult mai repede iar o temperatură mult prea ridicată în timpul somnului este dăunătoare odihnei.



A controla eficient încălzirea doar cu un singur termostat tradițional nu este nici confortabil și nici eficient din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, ești nevoit să modifici constant setările atunci când pleci de acasă pentru o perioada mai lungă de timp sau când se schimbă rutina zilnică. Poate deveni o mare bătaie de cap.


Cu un sistem precum cel de la Tado, practic poți avea temperaturi diferite în fiecare cameră în funcție de necesități.


Un alt beneficiu ce mi s-a părut foarte util și interesant, Tado are o funcție de detectare a temperaturii exterioare și a deschiderii ferestrelor dar și funcție de geo-localizare. Practic, dacă simte că ai deschis ferestrele să aerisești (prin scădere bruscă a temperaturii și a umidității), îți poate opri încălzirea pentru un număr de minute setat în prealabil în aplicație.


Simplu spus, dacă ai deschis o fereastră sau dacă nu mai este nimeni acasă, centrala termică va fi oprită automat.
Atunci când primul membru al familiei se întoarce acasă, datorită funcției inteligente de geo-localizare, va găsi casa deja încălzită fără să depună niciun efort în acest sens.

Am analizat în aplicația de la Engie istoricul facturilor pe ultimii 7-8 ani. Scăderea consumului este de aproximativ 17-18% față de consumul anterior utilizării Tado.


Cum funcționează sistemul de încălzire smart?


Marea majoritate a sistemelor inteligente pentru controlul încălzirii funcționează pe același principiu. În cazul Tado, pentru un sistem de încălzire cu centrală termică, se înlocuiește termostatul standard cu unul inteligent care comunică wireless cu centrala cu ajutorul unui releu conectat la aceasta.


Mai mult decât atât, atunci când se dorește un control al temperaturii pentru fiecare cameră în parte, fiecare calorifer va fi echipat cu câte un cap termostatic inteligent pe robinet. În momentul în care o anumită cameră are nevoie de încălzire, centrala va fi pornită și va pompa apă fierbinte doar în caloriferul acelei camere, ceilalți robineți fiind închiși. De exemplu, pe timp de noapte avem nevoie să încălzim dormitorul mai mult decât orice altă cameră, mai ales dacă alegem să stăm cu ușile închise.

Temperatura va fi setată în aplicație în funcție de zile și intervale orare, după preferințele personale ale beneficiarilor. Sistemul poate fi controlat atât de pe aplicație cât și fizic, local direct pe termostatul de cameră sau de calorifer de către orice membru al familiei. În cazul în care internetul nu funcționează, sistemul poate fi controlat doar local. Termostatele funcționează pe baza de baterii care susțin cu brio un întreg anotimp rece.


În cazul unui sistem de încălzire la comun, este necesară doar achiziționarea unor capete termostatice pentru robineții caloriferelor, investiția fiind una mai redusă.


Sistemul de răcire inteligent



Spuneam la început și despre faptul că îmi controlez și aparatele de aer condiționat. Termostatele pentru sistemele de răcire funcționează oarecum similar cu cele pentru încălzire. Mai precis, termostatul va comunica aparatului de Aer Condționat comenzile necesare pentru a menține temperatura dorită în locuință precum o face telecomanda, prin IR, însă cu inteligență artificială. Îl va porni atunci când este nevoie, dacă temperatura este peste cea setată sau umiditatea prea ridicată vara și îl va opri când s-a atins temperatura dorită sau toți membrii familiei au plecat de acasă.


Compatibilitate


Sistemele de la Tado și Netatmo sunt compatibile cu majoritatea centralelor termice comercializate pe piața din România care funcționează cu un termostat pe cablu sau wireless.



Tado este compatibil cu toate cele mai importante 3 platforme smart home, Apple HomeKit, Google Home și Amazon Alexa. Eu personal folosesc aplicația nativă pentru că oferă acces la mult mai multe acțiuni și se poate merge în profunzimea unor setări.


Aplicațiile sunt intuitive și ușor de utilizat. Aplicația de la Tado oferă și informații privind calitatea aerului din interior și oferă sugestii de acțiuni atunci când aerul este prea uscat, prea cald, prea rece sau prea umed. Având un sistem smart home complet, informațiile oferite de Tado contribuie la automatizări mai ample care pot controla calitatea aerului prin sisteme de umidificare, purificare sau uscare a aerului.

Buget


Centrală termică, pachet pentru apartament cu 2 camere (pentru mai multe camere este necesară achiziționarea unui termostat suplimentar)

  • Pachet complet de la Tado pentru centrală termică, aici

Sistem de încălzire la comun pentru un apartament cu 2 camere (pentru mai multe camere este necesară achiziționarea unui termostat suplimentar)

  • Pachet complet de la Tado pentru încălzire la comun, aici

Termostat inteligent pentru controlul AC-ului găsiți în acest link.


Toate produsele Tado sunt comercializate de către TechCuisine.ro, aici: www.techcuisine.ro/tado

2.860 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page