top of page

Sisteme smart pentru controlul încălzirii și răcirii locuințelor


Unul dintre cele mai cunoscute și eficiente sisteme pentru controlul inteligent al încălzirii și răcirii unei locuințe este Tado, un brand smart home fondat în 2011 în Munich, Germania. Similar cu Tado, pe partea de control al încălzirii, Netatmo, un brand al Legrand este cel puțin la fel de eficient, iar pe partea de control inteligent al AC-ului, Sensibo este o soluție iarași viabilă.


Principalele beneficii ale achiziționării unui sistem care controlează automat încălzirea și răcirea locuinței tale constau în eficientizarea consumului de gaze și energie electrică dar și în sporirea confortului și eficienței celor două procese.


Termostat tradițional vs Termostat Smart


Un termostat tradițional pentru centrala termică poate fi poziționat doar într-o singură încăpere și setat în intervale orare la anumite temperaturi. Problemele apar în special pe timpul nopții. Dacă termostatul este amplasat în living, dormitorul se încălzește mult mai repede iar o temperatură mult prea ridicată în timpul somnului este dăunătoare odihnei.



A controla eficient încălzirea doar cu un singur termostat tradițional nu este nici confortabil și nici eficient din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, ești nevoit să modifici constant setările atunci când pleci de acasă pentru o perioada mai lungă de timp sau când se schimbă rutina zilnică.


Sistemul de control inteligent al încălzirii are câteva beneficii majore, printre care menționăm controlul temperaturii diferențiat în fiecare cameră, funcție de detectare a temperaturii exterioare și a deschiderii ferestrelor dar și funcție de geo-localizare.


Simplu spus, dacă ai deschis o fereastră sau dacă nu mai este nimeni acasă, centrala termică va fi oprită automat.
Atunci când primul membru al familiei se întoarce acasă, datorită funcției inteligente de geo-localizare, va găsi casa deja încălzită fără să depună niciun efort în acest sens.

Astfel de sisteme sunt foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie pentru că ne scutește de risipă atunci când nu avem nevoie ca centrala să funcționeze.


Cum funcționează sistemul de încălzire smart?


Marea majoritate a sistemelor inteligente pentru controlul încălzirii funcționează pe același principiu. În cazul Tado sau Netatmo, pentru un sistem de încălzire cu centrală termică, se înlocuiește termostatul standard cu unul inteligent care comunică wireless cu centrala cu ajutorul unui releu conectat la aceasta. Mai mult decât atât, atunci când se dorește un control al temperaturii pentru fiecare cameră în parte, fiecare calorifer va fi echipat cu câte un cap termostatic inteligent pe robinet. În momentul în care o anumită cameră are nevoie de încălzire, centrala va fi pornită și va pompa apă fierbinte doar în caloriferul acelei camere, ceilalți robineți fiind închiși. De exemplu, pe timp de noapte avem nevoie să încălzim dormitorul mai mult decât orice altă cameră, mai ales dacă alegem să stăm cu ușile închise.

Temperatura va fi setată în aplicație în funcție de zile și intervale orare, după preferințele personale ale beneficiarilor. Sistemul poate fi controlat atât de pe aplicație cât și fizic, local direct pe termostatul de cameră sau de calorifer de către orice membru al familiei. În cazul în care internetul nu funcționează, sistemul poate fi controlat doar local. Termostatele funcționează pe baza de baterii care susțin cu brio un întreg anotimp rece.


În cazul unui sistem de încălzire la comun, este necesară doar achiziționarea unor capete termostatice pentru robineții caloriferelor, investiția fiind una mai redusă.


Conform Tado, consumul cu gazele poate fi redus până la aproximativ 30% cu un sistem inteligent față de un termostat clasic. În fiecare lună vei primi în aplicație un raport al eficienței energetice din luna anterioară. Amortizare unui astfel de sistem se realizează după aproximativ 3 sezoane reci.


Sistemul de răcire inteligent



Termostatele pentru sistemele de răcire funcționează oarecum similar cu cele pentru încălzire. Mai precis, termostatul va comunica aparatului de Aer Condționat comenzile necesare pentru a menține temperatura dorită în locuință precum o face telecomanda, prin IR, însă cu inteligență artificială. Îl va porni atunci când este nevoie, dacă temperatura este peste cea setată sau umiditatea prea ridicată vara și îl va opri când s-a atins temperatura dorită sau toți membrii familiei au plecat de acasă.


Mai multe despre sisteme de răcire inteligente în articolul Aparatul de Aer Condiționat poate deveni inteligent.


Compatibilitate


Sistemele de la Tado și Netatmo sunt compatibile cu majoritatea centralelor termice comercializate pe piața din România care funcționează cu un termostat pe cablu sau wireless. Totuși, când vă hotărâți să achiziționați un astfel de sistem, contactați un arhitect smart home TechCuisine.ro pentru a verifica dacă si centrala voastră este compatibilă. În cazul încălzirii la comun, lucrurile sunt mult mai simple, capetele termostatice fiind compatibile cu orice robinet termostatabil.



Atât Tado cât si Netatmo sunt compatibile cu toate cele mai importante 3 platforme smart home, Apple HomeKit, Google Home și Amazon Alexa.


Aplicațiile sunt intuitive și ușor de utilizat. Aplicația de la Tado oferă și informații privind calitatea aerului din interior și oferă sugestii de acțiuni atunci când aerul este prea uscat, prea cald, prea rece sau prea umed. Având un sistem smart home complet, informațiile oferite de Tado sau Netatmo contribuie la automatizări mai ample care pot controla calitatea aerului prin sisteme de umidificare, purificare sau uscare a aerului.

Buget


Centrală termică, pachet pentru apartament cu 2 camere (pentru mai multe camere este necesară achiziționarea unui termostat suplimentar)

  • Pachet complet de la Tado pentru centrală termică, aici

  • Pachet complet de la Netatmo pentru centrala termică, aici

Sistem de încălzire la comun pentru un apartament cu 2 camere (pentru mai multe camere este necesară achiziționarea unui termostat suplimentar)

  • Pachet complet de la Tado pentru încălzire la comun, aici

  • Pachet complet de la Netatmo pentru încălzire la comun, aici

Termostat inteligent pentru controlul AC-ului găsiți în acest link.


Pentru a identifica cea mai bună soluție pentru tine, scrie-ne să povestim despre arhitectura sistemului tău de încălzire și răcire, aici.

1.810 afișări3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page