top of page

Aparatul de Aer Condiționat poate deveni inteligent

Actualizată în: 21 iul. 2023


Aparatele de Aer Condiționat au devenit indispensabile în locuințele noastre în ultimii ani, dat fiind faptul că măsurăm vara temperaturi din ce în ce mai ridicate, mai ales la oraș. Marea majoritate a aparatelor AC sunt controlate de către o telecomandă care setează temperatura pe care vrei să o atingi, viteza de ventilare a aerului, mișcarea verticala a ventilației, ora de pornire sau ora de oprire.


Se știe că din punct de vedere medical trebuie să fie evitate diferențele de temperatură majore. Dacă vii din exterior de la o temperatură de pe 40 de grade, a porni AC-ul odată ce ai ajuns acasă îți poate genera probleme grave de sănătate. Totodată, un AC uitat deschis pe timpul nopții este cel puțin la fel de periculos pentru sănătate. Ca să nu mai vorbim despre consumul generat.


Tot în ceea ce privește consumul, de câte ori nu ai uitat AC-ul pornit cu geamurile deschise sau ai plecat de acasă fără să mai verifici daca aparatul este închis. Având în vedere efectele consumului excesiv, suntem direct responsabili de accentuarea încălzirii globale.


O casă inteligentă automatizată corect din punct de vedere smart home va ști să controleze corect aparatul de AC din locuința ta prin intermediul unui termostat inteligent. Acesta va controla aparatul prin unde infraroșu, asemenea unei telecomenzi.


Cum îți poate fi de folos un termostat inteligent pentru AC


Un astfel de echipament de tip smart home aduce multiple beneficii utilizatorului. Mai precis, vei putea preseta în aplicație temperatura dorită atunci când ești acasă în funcție de intervale orare predefinite. Totodată, dacă deții mai multe aparate AC, poți seta câte o temperatură diferită în fiecare cameră.



Termostatul inteligent va ști când pleci de acasă, astfel încât să oprească funcționarea echipamentelor atunci când părăsești locuința, evitând consumul de curent electric care nu este necesar. Prin sistemul de geo-localizare, va ști când te întorci acasă, utilizând sistemul GPS de pe telefonul tău și va porni AC-urile la temperatura presetată astfel încât, până ajungi acasă, temperatura să fi fost deja atinsă. Eviți astfel situațiile în care curentul de aer te-ar lua în primire imediat ce vii de afară unde temperatura este foarte ridicată.


Prin sistemul de inteligență artificială, termostatul inteligent va ști când ai deschis fereastra (scade sau crește brusc temperatura sau umiditatea într-o astfel de situație) și va opri funcționarea AC-ului pentru a economisi energie. Mai mult decât atât, se știe că pe timpul verii umiditatea din locuințe este ridicată. Poți seta termostatul sa pornească aparatele de aer condiționat atunci când umiditatea sare de 60%, astfel încât să o reducă la un normal din punc de vedere medical, de 50%.



Termostatul pentru AC înlocuiește, așadar, telecomanda și controlul uman manual. Astfel, nu vei mai uita niciodată AC-ul pornit când pleci de acasă și nu va mai trebui să cauți telecomandă să-l pornești sau să-l oprești. Întotdeauna, de acum încolo, vei găsi o temperatură optimă când ajungi acasă.


Toate aceste acțiuni ale termostatului inteligent sunt setate în prealabil în aplicația dedicată echipamentului. Temperaturile optime dorite pot fi oricând modificate de către proprietar.


Recomandarea TechCusine.ro


Aparatul de AC poate fi inclus în automatizări mai complexe de tip smart home, în funcție de necesități. Poate fi setat să pornească automat pe modulul de încălzire atunci când centrala termică nu funcționează, sau poate porni automat atunci când ferestrele sunt închise și temperatura din interior este mai mare decât cea din exteriorul locuinței.


Aceste automatizări pot fi realizate individual sau împreună cu un arhitect smart home care va ști să aleagă pentru tine cel mai bune și compatibile soluții inteligente.


După 5 ani de cercetări și teste intense, arhitecții TechCuisine.ro recomandă termostatul pentru AC Tado v3+, compatibil cu toate platformele importante pentru automatizări smart home, Apple HomeKit, Google Home și Amazon Alexa, disponibil la comandă aici. Investiția este de aproximativ 140 euro și estimăm că va fi amortizată în aproximativ 3 ani.




504 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page