top of page

Cum economisești la factura de electricitate și de gaze cu soluțiile Smart Home

Reducerea consumului de energie electrică și de gaze este importantă atât pentru a proteja mediul, cât și pentru a micșora costul facturilor lunare. Subiectul este pe limba tuturor europenilor în ultima perioadă, din cauza creșterilor exorbitante ale costurilor cu energia.


Din fericire, astăzi sunt disponibile soluții inteligente, care îți transformă locuința într-una eficientă din punct de vedere energetic, pentru a economisi resurse și bani, deopotrivă.


Colegii noștri au povestit săptămâna trecută, în cadrul unui material special Antena 3 cateva dintre soluțiile pe care le avem la îndemână pentru a controla consumul de energie într-un mod inteligent.


Îți propunem, așadar, 4 soluții smart, care te ajută să îți automatizezi încălzirea și să reduci consumul de electricitate.


1. Termostatele Smart


Termostatele sunt utilizate pentru controlarea temperaturii dintr-o locuință. Spre deosebire de modelele mecanice, cele smart beneficiază de funcții inteligente, prin care asigură utilizatorului un confort sporit, dar și un consum mult mai redus de energie.


Principalele avantaje oferite de termostatele smart includ:

  • Controlul complet al încălzirii

Dacă utilizezi un termostat smart, beneficiezi de un control complet al sistemului tău de încălzire, pentru a-ți putea controla temperatura din locuință în orice moment al zilei. Termostatul inteligent poate chiar să îți învețe preferințele, astfel încât să adapteze în mod automat temperatura în funcție de acestea.


Totodată, unele termostate utilizează funcția Geofencing, prin care vor porni căldura atunci când ești aproape de casă. Pachetul de bază pentru climatizare inteligentă Tado include un termostat cu funcția specială Geofencing. Acesta este compatibil cu o mare parte a centralelor pe gaz obișnuite.

  • Eficiența energetică

Eficiența energetică este un important avantaj oferit de un termostat inteligent. Acesta îți permite să programezi sistemul de încălzire pentru a porni la un anumit interval de timp și a se opri atunci când nu ești acasă.


În plus, prin anticiparea obiceiurilor tale de creștere sau de diminuare a temperaturii ambientale din locuință, acesta asigură o eficiență energetică ridicată.

  • Controlul de pe dispozitivele mobile

Fiind termostate inteligente, acestea permit controlul de pe un telefon sau de o tabletă. Prin urmare, vei putea controla temperatura casei tale de la distanță, prin utilizarea dispozitivelor mobile.

  • Consumul real al energiei

Termostatele smart îți arată consumul real al energiei. Grație graficelor pe care le vei avea la dispoziție, vei putea face ajustări ale consumului, atunci când consideri că acestea sunt necesare. Spre exemplu, cu termostatul Tado vei primi un e-mail cu un raport personalizat al consumului de electricitate.



2. Becurile Smart


Grație funcțiilor inteligente, becurile smart se bucură de tot mai multă popularitate astăzi. Spre deosebire de un bec obișnuit, cel smart permite controlul de la distanță, prin intermediul unui dispozitiv mobil.


Iată care sunt principalele avantaje ale acestora:

  • Consumul redus de energie electrică

Datorită faptului că majoritatea becurilor inteligente sunt led, ele asigură un consum redus de energie.

  • Controlul de pe dispozitivele mobile

Becurile inteligente pot fi controlate atât cu un întrerupător manual, cât și cu unul smart sau de la distanță, de pe dispozitivele mobile.

  • Posibilitatea de modificare a culorii

Dacă folosești un bec RGB, vei putea modifica culoarea manual, de pe telefon sau automat, prin crearea unor scenarii personalizate.

  • Configurarea în IFTTT

Prin posibilitatea de configurare în IFTT (If this, than that), vei putea crea diferite scenarii, care să îți ușureze activitățile cotidiene.

  • Programare personalizată

Un alt avantaj al becurilor inteligente constă în posibilitatea de programare personalizată. Astfel, le vei putea programa să se aprindă sau să se stingă la anumite intervale de timp, în funcție de preferințele tale.



3. Întrerupătoarele Smart

Persoanele care doresc controlul luminii de la distanță pot utiliza întrerupătoarele smart.


Acestea îți oferă avantajele:

  • Permit controlul mai multor becuri

Indiferent dacă sunt întrerupătoare duble sau dispun de funcții suplimentare, ele îți permit controlul mai multor becuri, ce nu trebuie sa fie musai inteligente - pot fi normale.

  • Dispun de funcția de reglare a intensității luminoase

Multe întrerupătoare inteligente permit reglarea intensității luminoase. Este important să utilizezi becuri dimabile – funcție întâlnită la o mare parte a becurilor high-end.

  • Permit controlarea vocală

Întrerupătoarele smart dispun de controlare vocală, prin folosirea asistenților virtuali Google Assistant și Alexa. Spre exemplu, întrerupătorul Aqara H1 poate fi controlat prin Siri, de pe iPhone, sau Alexa.


4. Prizele Smart


Prizele smart sunt indispensabile unei case inteligente și sunt un real sprijin pentru persoanele care doresc să reducă costul facturilor la electricitate. Acestea sunt apreciate cu precădere pentru avantajele:


  • Controlul de pe orice dispozitiv

Este nevoie doar să îți conectezi dispozitivul mobil la priza smart pentru a controla de la distanță funcționalitatea acesteia. Astfel, vei putea controla aparatele conectate la priză de oriunde te afli.

  • Programarea pornirii și a opririi

Pentru situațiile în care nu vei avea conexiune la internet pe dispozitivul mobil, poți opta pentru funcția de programare manuală a prizei. În acest mod vei putea stabili momentul în care dorești să pornească sau să se oprească alimentarea cu electricitate.

  • Controlul vocal

Poți utiliza asistenții vocali pentru a controla dispozitivele conectate la priza inteligentă, asigurându-ți astfel un plus de confort.

  • Măsurarea consumului

Această funcție îți permite să contorizezi consumul de energie electrică al fiecărui aparat utilizat în locuința ta.


Datorită nenumăratelor avantaje pe care aceste soluții smart de eficientizare a consumului de energie le oferă, ele reprezintă o necesitate astăzi. Tocmai de aceea ele sunt privite precum o investiție inteligentă, care te va ajuta să îți reduci considerabil costul facturilor la electricitate și la gaze.


191 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page