Te-ai întrebat vreodată cât de curat și sănătos este aerul din casa ta? Aerisești suficient de des? Îți simți uneori nasul uscat când te trezești sau te afectează alergiile sezoniere?
În ultimii ani, conform statisticilor, din ce în ce mai multe persoane sunt afectate alergic de către ambrozie, o plantă care se înmulțește foarte ușor și care este greu de stârpit, care a prins din ce în ce mai multe rădăcini în orașe și în jurul acestora. Din iulie până în octombrie târziu persoanele alergice simt pe propria piele efectele alergiei. Apoi, vine iarna, iar din cauza încălzirii aerul devine foarte uscat iar mucoasa nasului și a gâtului au de suferit, mai ales atunci când dormim.
Totodată, concluziile statisticilor cu privire la aerul din locuințele noastre din ultima perioadă spun că de cele mai multe ori aerul din interior este mai nesănătos și poluat decât cel din exterior, fie că locuim în centrul orașului, fie că locuim în munți. De cele mai multe ori nu aerisim suficient și corect, sau nivelul de umiditate este ori mult prea scăzut, ori mult prea ridicat. Oricât de corect ai aerisi, în funcție de anotimp și momentul din zi este foarte greu să poți menține natural umiditatea optimă în locuință.
Umidificator sau dezumidificator?
Au apărut deja soluții pentru problema umidității și a calității aerului, cererea fiind din ce în ce mai mare datorită conștientizării acestei probleme. Există diverși producători, mai mici sau mai mari care propun echipamente care umidifică, dezumidifică sau/și purifică aerul. Costurile diferă în funcție de calitatea filtrelor, durata lor de viață, sistemul de transformare a apei în vapori sau aburi, capacitatea de umidificare sau dezumidificare în funcție de dimensiunea camerei și așa mai departe.
Însă, cum știm să achiziționăm corect? Cumpărăm un umidificator, un dezumidificator sau un purificator? Sau 3 în 1? Teoretic, propriul nas ne-ar putea spune cum e situația în casa noastră, însă ar fi recomandat să ne bazăm pe date științifice înainte să facem o astfel de investiție.
Am tot auzit în ultima perioadă că există în orașe senzori care măsoară calitatea aerului. Există astfel de senzori și pentru uz casnic, care mai mult decât a ne spune statusul aerului din interior, pot comunica printr-un sistem smart home și cu echipamente precum umidificator, dezumidificator sau purificator de aer. Un astfel de senzor măsoară poluarea aerului din interior, temperatura și umiditatea. Conform specialiștilor, nivelul de umiditatate este raportat întotdeauna la temperatură pentru a se stabili dacă este optim, însă variază între 40% și 60%. Toate valorile de sub și toate cele de peste sunt periculoase pentru sistemul respirator și pentru persoanele alergice.
Într-un sistem smart home, senzorul va măsura constant temperatura, umiditatea si calitatea aerului și va transmite către echipamente precum cele mai sus menționate ordine în funcție de necesități. Atunci când umiditatea scade sub 40%, sistemul smart poate opri sistemul de climatizare dacă și temperatura este prea ridicată și îi va transmite umidificatorului să înceapă procesul de umidificare, urmând să-l oprească atunci când se atinge un nivel optim de umiditate. Același lucru se va întâmpla atunci când nivelul de umiditate este prea ridicat. Aici există 4 variante de acțiuni pe care casa inteligentă le poate realiza: dacă este vară, va porni aerul condiționat care va usca aerul, dacă ai făcut baie recent și cauza umidității excesive este aburul, va deschide geamurile până la stabilizarea umidității luând în considerare totodată să nu altereze temperatura setată, va porni căldura dacă este iarnă sau va porni dezumidificatorul.
Soluții de tip smart home
Decizia pe care o casă inteligentă o ia în funcție de statusul pe care senzorii de aer îl transmit este automată, însă aceasta trebuie setată anterior în sistem în funcție de preferințele utilizatorului dar și de echipamentele pe care acesta le deține. Important este ca toate aceste echipamente să fie compatibile între ele astfel încât să vorbească pe aceeași limbă. Există multe variante de astfel de produse pe piață, însă nu pot fi împerecheate oricum.
Cert este că un sistem smart home ne poate face viața mai ușoară din extrem de multe puncte de vedere. Dacă primele echipamente smart de care auzim sunt becurile inteligente, senzorii de mișcare și eventual termostatul smart, trebuie să știm că există soluții pentru foarte multe probleme și provocări pe care le întâlnim într-o locuință și tehnologia merge mult dincolo de entertainment. Ajunge să prevină probleme de sănătate sau să ne facă respirația mai ușoară.
Dacă suferi din cauza aerului prea uscat sau prea umed sau suferi de alergii, apelează la un consultant smart home care te poate ajuta să găsești cea mai bună soluție în funcție de problemele pe care le întâmpini. Nu achiziționa un echipament scump până nu identifici problema reală din apartamentul tău.
Specialiștii Tech Cuisine au testat o sumedenie de produse și au testat comunicațiile dintre echipamente în diverse situații limită, cu umiditate foarte ridicată sau foarte scăzută sau cu aer de o calitate inferioară. În toate situațiile calitatea aerului a fost îmbunătățită considerabil în urma setarii automatizărilor corecte în sistem și a achiziționării produselor potrivite.
Comments