top of page
Poza scriitoruluiAlex / TechCuisine.ro

Protejează-ți locuința împotriva efracțiilor, inundațiilor și incendiilor cu o soluție smart home

Actualizată în: 23 iun. 2020


De câte ori nu ai plecat de acasă și în drum spre birou ți s-a făcut inima cât un purice pentru că nu-ți mai aminteai dacă ai încuiat ușa? De câte ori nu ai tresărit, plecat fiind de acasă, vazând că pornește o ploaie torențială și nu îți mai aminteai dacă ai închis sau nu ferestrele? Ai auzit de locuințe care au ars complet din cauza unei țigări ce nu a fost stinsă complet sau din cauza unui circuit electric defect pe care nu aveai cum să-l depistezi


Ți s-a întâmplat vreodată să-ți inunzi vecinii sau să fii inundat de un vecin pentru ca a cedat un racord de apă la baie sau la bucătărie? Dacă apa ajunge la parchet și la mobilă, vor trebui schimbate. În cel mai fericit caz, asigurarea acoperă mare parte din pagube, însă tot procesul durează.


Ai auzit cândva că la tine în cartier s-au spart locuințe în ultima perioadă și stai cu inima strânsă când pleci de acasă sau în vacanță? Dacă ești plecat mai mult timp, poți ruga pe cineva să-ți verifice casa din când în când, însă dacă apartamentul a fost spart deja de două zile, deja lucrurile sunt foarte complicate.


Cum poți preveni scenarii nedorite?


O locuință automatizată, sau smart home în limbaj general, poate preveni toate aceste probleme menționate mai sus. Atât efracțiile, inundațiile cât și incendiile pot fi prevenite prin achiziționarea unor echipamente care prin intermediul unui Hub inteligent pot comunica astfel încât să devină gardienii locuinței tale atât timp cât ești plecat la birou, în vacanță sau când te odihnești. Există pe piață o sumedenie de senzori de inundație, de mișcare, anti-incendiu sau încuietori inteligente, însă unele sunt ori foarte scumpe, ori nu pot fi integrate complet într-un singur sistem care să gestioneze întreaga locuință.


Cele mai multe soluții vin cu propria aplicație. La un moment dat s-ar putea sa devină neplăcut pentru utilizator să armeze fiecare senzor și să verifice dacă sunt setați corespunzător. Aici intervine rolul instalatorului și a arhitectului smart home care va indentifica echipamentele cele mai potrivite tipului tău de locuință și le va integra într-un sistem unitar, ușor de urmărit. Nu întâmplător spun "urmărit" și nu controlat, pentru că o locuință inteligentă nu are nevoie ca tu să intervii decât în situații foarte rare.


Scenariul Smart Home


Așadar, continuând scenariul din prima parte a articolului, o casă inteligentă, corect automatizată și cu echipamentele potrivite, atunci când pleci de acasă va încuia automat ușa de la intrare și va arma sistemul de securitate. În eventualitatea în care cineva ți-ar forța ușa, senzorii de vibrație instalați pe ușa ar declanșa imediat alarma din casă și ți-ar trimite automat notificare pe telefon, moment în care ai putea alerta poliția, fără ca tu să fii acasă. Cel mai probabil hoții s-au speriat deja de alarmă și au fugit. Dacă ai și o cameră de supraveghere instalată în sistem, în cazul în care hoții au pătruns deja în locuință, ai deja poza lor salvată în telefon.


În cazul în care ar ceda un racord de apă, senzorul de inundație ar sesiza scurgerile anormale de apă înainte ca inundația sa facă un rău ireversibil (este necesara o pelicula de 1mm de apă pentru a-l declanșa), urmând să trimită comandă de oprire a apei către electrovalva instalată pe țeava de apă de la intrarea în locuință. Astfel, riscul de a te inunda pe tine sau pe vecinii tăi este redus la minim.


În situația nefericită și nedorită în care izbucnește un incendiu în locuința ta, senzorul de fum te-ar alerta îndată pe telefonul pe mobil (pe tine sau pe altcineva delegat în aplicație) și astfel ai putea și tu mai departe să alertezi pompierii de oriunde te-ai afla.


Mai mult decât atât, dacă ești plecat într-o vacanță mai prelungită, sistemul de iluminat inteligent îi poate induce în eroare pe hoți aprinzând noaptea, din când în când lumina, astfel încât să le dea impresia că cineva este acasă.


Buget


Bugetul pentru un astfel de sistem variază în funcție de complexitate și modulele instalate. Sistemul anti-efracție, cu alarmă și senzorii de vibrație pornește de la 150 euro cu instalarea inclusă, iar sistemul complet cu senzor anti incendiu și anti inundație poate ajunge până la 700 euro. Vei fi tentat să le instalezi singur sau să alegi produsele care te încântă cel mai mult. Indicat este să apelezi la un specialist care a testat suficiente produse înainte. Multe dintre ele au probleme ascunse de conectivitate pe care niciun producător nu le menționează. Pentru o cotație personalizată, contactați experții TechCuisine.ro, aici.


Recomandările TechCuisine.ro


După teste complexe în situații extreme, arhitecții TechCuisine.ro recomandă produse de la Aqara și Netatmo pentru protecție împotriva efracțiilor, inundațiilor sau a incendiilor din locuințe. Special pentru clienții noștri, am compus o serie de kit-uri complete pentru protecția locuințelor din toate punctele de vedere. Le găsiți în SHOP Tech Cuisine sau direct cu link, mai jos. Toate pachetele pot beneficia și de servicii de instalare și automatizare profesională.


  1. Kit Anti-Inundație complet cu hub, alarmă Aqara, senzor de inundație Aqara, electrovalvă și montaj, la alegere, disponibil aici.

  2. Kit Anti-Efracție de la Aqara prietenos cu bugetul, cu hub, sirenă, senzor de vibrație pentru ușă și montaj cu automatizare la alegere, disponibil aici

  3. Kit Anti Efracție de la Netatmo, cu hub, sirenă, senzor de vibrație pentru ușă și cameră de surpraveghere cu recunoaștere facială.

  4. Senzor detector de incendiu și fum de la Netatmo, aici.

59 afișări0 comentarii

コメント


bottom of page